16 Haziran 2009 Salı

Lazer Epilasyon ile İlgili Bilmeniz Gerekenler

Lazer epilasyon istenmeyen tüylere çözüm olarak sunulan genel bir tedavi yöntemidir. İstenmeyen kıllara çözüm için kullanılan bir diğer tedavi yöntemi ise seçici fotoliz yöntemidir. Seçici fotoliz yönteminde lazer tarafından oluşturularak gönderilen ışınlar saç pigmentlerini hedef alarak onu çevreleyen yapılardan ayırır.(Örneğin: deri) Bu şekilde hedef alınan kılların köklerinin yıkımı sağlanır.(Örneğin: deri)
Kalıcı lazer epilasyon birkaç farklı lazerin kullanımı ile elde edilebilir. Birkaç ay sürecek kıl giderimi tüm hastalara uygulanabilmektedir. Ancak bu genellikle tercih edilmemektedir. Sağlıklı şekilde kalıcı tüy dökme, belirli durumlarda mümkün olabilir ve genellikle birkaç seansta gerçekleşir.

Sıkça Sorulan Sorular:

1. Lazer epilasyon esnasında acı duyar mıyım?

Lazer epilasyon uygulanma esnasında hastaya bir miktar rahatsızlık verebilir. Bunun nedeni ise her saç hücresinin sinirler ile çevrelenmiş köklere sahip olmasıdır. Daha rahat bir seans geçirmeniz adına dilerseniz anestezi kremi (EMLA gibi) kullanılabilir. Anestezik krem kullanımı hastanın tercihine kalmış bir durumdur. Anestezi kremi kullanımı ile seanslarınız esnasında acı hissetmezsiniz. Anestezi kreminin kayda değer bir sonuç vermesi için lazer epilasyon operasyonundan 30-60 dakika önce uygulanır.

2. Lazer epilasyon kaç seansta uygulanmaktadır?

Tatmin edici sonuçlar için lazer epilasyon operasyonu üç ile altı seans arasında sürmektedir. Seanslar arasındaki zaman dilimi ise 4 ile 12 hafta arasında değişebilmektedir, seansların sayısı ve seanslar arasındaki zaman saç renginize, kullanılan yönteme, epilasyonunun uygulandığı bölgeye bağlı bir durumdur.

3. Komplikasyonlar nelerdir?

İyi bir uzman doktorun lazer epilasyonunuzu uygulaması durumunda komplikasyon görülmesi ihtimali çok çok düşüktür. Epilasyon seanslarınızdan sonra uygulamanın yapıldığı bölgede kızarıklıklar, belirli derecede ağrılar, şişkinlikler görülmesi muhtemeldir. Söz konusu durumlar etkilerini 24 saat içerisinde kaybeden semptomlardır. Bu süre içersinde şu durumlarla karşılaşabilirsiniz.

- Pigment Değişimi: Lazer epilasyonunun uygulandığı hastaların %5’inde epilasyonun uygulandığı bölge civarında hiperpigmentasyon enflasyonu veya deride koyulaşma görülmüştür. Bu durumda direk güneş ışığından korunmanız gerekmektedir. Bu yan etkiler genelde geçicidir. Fakat, özellikle Q-switched lazer yönteminin kullanıldığı durumlarda görülen pigment altındaki değişimler risk taşımaktadır.
- Enfeksiyon: Bakteriyel deri enfeksiyonları nadir görülür ve yüzeysel yaralanmalar sonrasında ortaya çıkar. Bu durumda antibiyotik tedavisi uygulanabilir. Genelde yaranın iyi bir şekilde korunması enfeksiyonun önlenmesinde yeterlidir. Eğer seanslar öncesinde belirli bölgelerde uçuk görülmüşse veya aft varsa lazer epilasyonu sonrasında bu durumun tekrarlaması muhtemeldir. Eğer aft veya uçuklar konusunda kronik bir rahatsızlığınız varsa, uzmanınıza bu durumu belirterek olası bir aftın oluşmasını önlemek için lazer epilasyonu öncesinde antiviral tedavi uygulamasını isteyebilirsiniz.
- Skarlaşma durumu genelde enfeksiyon veya yüzeysel yaralanma sonrasında görülen bir durumdur.

Lazer epilasyon kimlere uygulanabilir?

Lazer epilasyonu hemen hemen herkese uygulanabilir. Ancak bazı durumlar lazer epilasyonunun uygulanmasında zorluklara neden olmaktadır. Lazer epilasyonu en iyi sonucu açık tenli, koyu saçlı kişilerde vermektedir. Daha uzun dalga boylarına sahip lazerler genelde koyu tenli kişilerde uygulanmaktadır.

Şu durumlara dikkat edilmelidir:
• Lazer epilasyon uygulanmadan önce uygulanacak bölgede aktif bakteriyel veya viral enfeksiyonun bulunmadığından emin olunmalıdır. Eğer böyle bir durum varsa enfeksiyon geçinceye kadar operasyon ertelenmelidir.
• Uygulamanın yapılacağı bölgede daha önceden farklı nedenlerden dolayı dikey kesitte bir yara izinin bulunması veya keloid formasyonun görülmesi, operasyon sonrasında komplikasyonların oluşmaması için etkisi daha az olan lazer tedaviler kullanılmalıdır.
• Bronz ten lazer epilasyon etkisini azaltır ve teninizdeki yüzeysel yaralanma veya değişiklik etkilerinin görülmesi ihtimalini arttırır.
• Eğer teninizde psoriyazis veya vitiligo(renk kaybı) rahatsızlığı varsa tedavinin uygulanacağı bölgelerdeki dokularda daha fazla yapı değişikliği yaşayabilirsiniz.
• Birçok dermatolog, isotretinoin (Accutane®) tedavisinden sonra lazer epilasyon uygulanacaksa aradan bir yıl gibi bir zaman geçmesini önermektedir. Bu, ilaçtan kaynaklanabilecek beklenmedik bir skarlaşmanın önlenmesi amacıyla alınan bir önlemdir.

Lazer epilasyon hangi bölgelere uygulanabilir?

Lazer epilasyon vücudunuzda kıl kökünün bulunduğu hemen hemen her bölgeye uygulanabilmektedir.

Tedavinin amacı nedir?

1. Lazer epilasyondaki öncelikli amaç güvenli ve etkili kıl giderimidir.
2. Epilasyon işleminin arzu edilen düzeyde olması her zaman olası değildir.
3. Epilasyonunun etkilerinin birkaç ay içerisinde kaybolması rastlanabilen bir durumdur.
4. Kalıcı lazer epilasyon belirli bölgelerde yapılması çoklu seanslar gerektirebilmektedir.

Preoperatif Önlemler

1. Direk olarak güneş ışığı altında bulunmaktan kaçınmalı ve yapay bronzlaştırıcı ürünler kullanmamalısınız.
2. Lazer epilasyon uygulanmadan en az 6 hafta önceden ilgili bölgeyi traş etmekten, o bölgedeki kıl köklerini çekmekten kaçınınız.
3. Operasyon öncesinde tüy dökücü krem kullanmanızda herhangi bir sakınca yoktur.
4. Eğer koyu bir teniniz varsa, ağartma kremi veya ten açıcı uygulamalara ihtiyaç duyabilirsiniz.
5. Tedavi bölgesini operasyondan 24 saat önce uygun duruma getirmelisiniz.
6. Anestetik krem lazer epilasyon operasyonundan 30-60 dakika önce uygulanabilir.
7. Operasyon öncesinde makyajınızı temizlemelisiniz.

Postoperatif değişiklikler

1. Epilasyonun uygulandığı bölgelerde epilasyondan hemen sonra kızarıklar ve şişlikler görebilirsiniz.
2. Kabarıklar ve kabuklanmalar nadiren rastlanır ve genelde koyu tenli kişilerde kendini gösterir.
3. Tedaviden bir kaç gün sonra kıl köklerinden ayrılmalar görülebilir.

Postoperatif Önlemler

1. Tedaviden hemen sonra deri üzerine soğuk sıkıştırma uygulanabilir.
2. Yumuşatıcı ve/veya kortikosteroid içerikli kremler kullanılarak uygulama bölgelerinin nemli kalması sağlanabilir, kızarıklıklar ve şişlikler azaltılabilir.
3. Kabarıklar ve kabuklanmalar antibiyotik tedavisi ve günlük ıslatma ile tedavi edilebilir.
4. Pigment değişimlerini önlemek için doğrudan güneş ışığı altında bulunmama konusunda dikkat ediniz..

Lazer Epilasyonda Kullanılan Lazerler

Lazer enerjisi, “selective photothermolysis” (çeşitli emilim oranlarına sahip, farklı dalga boylarındaki ışınların kökler tarafından emilmesi işlemi) ilkesine dayanan ve kökleri hedef alan bir uygulamadır. Bu yöntem kıl köklerinin yapı çevrelerini sararak ve belirli bölgelerden ayrılmasını sağlayarak yıkımı gerçekleştirir. Bu bölgedeki kılların uzaması kılların dayanma gücünden çok yıkımına bağlı bir olaydır. Aşağıda lazer epilasyonda kullanılan birçok lazer teknolojisi veya ten soğutma tekniği anlatılmıştır. Ten soğutma tedavi sırasında daha rahat bir seans geçirmenizi sağlayan ve lazer tedavisinin etkisini arttıran bir yöntemdir.

1. Ruby Laser (694 nm, normal mod)

-Tüm hastalar kılların büyümesindeki gecikmeyi fark edeceklerdir. Tedavi sonrasında bir kısım hastalarda kalıcı azalmalar görülür.
-Bu lazer türü koyu renkli kıllar için daha etkilidir. Kumral ve gri tonlu kıllar koyu renkli kıllara kıyasla daha az dirence sahiptir.
-Beyaz kıllar tedaviye cevap vermezler.
-Epilaser® (Palomar) ve Epitouch® (Sharplan) bu lazer türünün örnekleridir.

2. Alexandrite Laser (755 nm, normal mod)

-Tüm hastalar kılların büyümesindeki gecikmeyi fark edeceklerdir. Tedavi sonrasında bir kısım hastalarda kalıcı azalmalar görülür.
-Bu lazer türü koyu renkli kıllar için daha etkilidir. Kumral ve gri tonlu kıllar daha koyu renkli kıllara kıyasla az dirence sahiptir.
-Beyaz kıllar tedaviye cevap vermezler.
-İmkanlar dahilinde koyu bir ten için Ruby lazer türüne göre daha güvenlidir.
-Lazerdeki hızlı tekrar oranı tedavi süresini azaltır.
- Apogee® (Cynosure) yönteminde soğutma jeli kullanır.
- Gentlase® (Candela) yönteminde dinamik soğutma spreyi kullanır.

3. Pulsed Diode Laser (800nm)

-Kalın veya kaba kıla sahip hastalarda kılların uzamasında gecikme görülür. Bazı hastalar kıl uzamasında kalıcı azalmalar fark eder.
- Koyu saçlar için etkilidir. İnce saçlar için etkili değildir.
-İmkanlar dahilinde koyu ten için daha güvenlidir.
- LightSheer® (Coherent) temas ile soğutma kullanır.

4. Intense Pulsed Light Source (500-1200 nm)

-İnce koyu renkli ve kalın koyu renkli kıllarda etkilidir.
-İmkanlar dahilinde koyu renkli tenler için kullanışlıdır.
- Epilight® (ESC) soğutma jeli kullanır.

5. Nd:YAG Laser (1064 nm, Q-switched)

-Tamamen kıl giderimi kanıtlanmamıştır.
-İnce kılları geçici olarak giderebilir.
-İmkanlar dahilinde en az zarar veren tedavi yöntemidir. En az epidermal hasara neden olan yöntemdir.
-Belirli tedavilerde deriye karbon süspansiyonu uygulanabilir.
-Bu durumda bir miktar epidermal hasar riski vardır.
-Kısa operatif zamanları gerektirir.
-Lazer epilasyonları arasında en az hasar veren yöntemdir.

Lazer epilasyon seansları genelde ortalama 4 ile 6 seans arasındadır. Seans aralıkları 4 ile 8 hafta arasındadır.
Bronzlaşmış cilde lazer epilasyon uygulanmaz. Epilasyon işlemi sonrası bir ay kadar güneşten korunmak gerektiği için yaz tatillerinde yapılması önerilmez.
Lazer ışını ince kıllara etkili değildir. Bu nedenle lazer epilasyon koyu renkli sert kıllı insanlarda daha iyi sonuçlar vermektedir.
Diğer epilasyon yöntemlerine nazaran lazer epilasyon güvenli bir yöntemdir. Kansere yol açmaz.
Lazer epilasyon sonrası en sık görülen yan etkiler cilt yanıkları ve lekelerdir. Uygun bir lazer tipi ve doğru bir doz uygulandığı takdirde yan etki görülme olasılığı yoktur. Bu nedenle lazer epilasyon yaptıracağınız merkezi seçerken titiz davranmalısınız.
Her lazer tipine göre sonuçlar değişiklik gösterebilir.
Sivilce tedavisi için verilen bazı ilaçlar, lazer epilasyon yapılmasına engel olabilir.
Yüz, yanak ve sırt bölgelerine yapılan lazer epilasyondan, diğer bölgelere göre daha zor sonuçlar alınmaktadır. Bu nedenle yüz, yanak ve sırt bölgelerinde güçlü Diod lazerler daha başarılı olmaktadır.
Esmer tenli kişiler Diod ve Nd Yag lazer tipini seçmelidir.

Her tür ten renginde lazer epilasyon güvenle uygulanabilmektedir.


lazer epilasyon lazer epilasyon epilasyon yöntemleri diod lazer nd yag

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
porno koxp